Co powinna uwzględniać prawidłowa wentylacja kuchni
Prawidłowa instalacja wentylacyjna ma przede wszystkim zapewniać komfort, tj. stały dostęp do świeżego powietrza zewnętrznego. W aktualnie obowiązującej polskiej normie z 1974 r. (ze zmianami w 1983 r.) o wentylacji budynków (PN-83/B-03430) przyjęto, że aby zwentylować kuchnię, należy z niej odprowadzić:- 70 m3 powietrza na godzinę (m3/h) dla kuchni z kuchenką gazową lub węglową
- 50 m3/h powietrza dla kuchni z kuchenką elektryczną
Wentylacja kuchni w budynku z rekuperacją
Aby zapewnić optymalny komfort powietrzny w kuchni w domu z rekuperacją, należy wymienić w niej dwukrotnie całe powietrze w ciągu godziny nawiewając i wywiewając taką samą ilość powietrza.W kuchni, w której działa rekuperacja, umieszcza się:- tylko wywiew, jeżeli działa kuchenka elektryczna niezależnie od tego, czy kuchnia jest otwarta czy zamknięta
- nawiew i wywiew, jeżeli działa kuchenka gazowa i kuchnia jest zamknięta

Okap kuchenny i rekuperacja
Okap kuchenny lub zwykły pochłaniacz z filtrami węglowymi skutecznie odprowadzi zanieczyszczone powietrze prosto znad kuchenki, co znacznie ogranicza rozprzestrzenianie się niechcianych zapachów po całym domu. W domach z rekuperacją najlepiej, jeżeli można podłączyć okap do osobnego przewodu wentylacyjnego wyprowadzonego na zewnątrz lub podłączyć go do wolnego pionu wentylacyjnego. Utrzymanie go z dala od instalacji wentylacyjnej gwarantuje zachowanie kanałów wentylacyjnych w czystości: powietrze znad kuchenki pełne jest nie tylko wilgoci, ale również tłuszczu.Na przewodzie wyrzutowym okapu zamontować należy klapę zwrotną uniemożliwiającą napływ powietrza zewnętrznego do pomieszczenia w sytuacji, gdy okap nie pracuje.
Okap w kuchni domu z rekuperacją powinien być podłączony do niezależnego przewodu wentylacyjnego, co ochroni kanały przed zabrudzeniem tłustym powietrzem.
Na rynku istnieją rekuperatory, które mają możliwość podłączenia do nich okapu kuchennego. Nie jesteśmy gorącymi zwolennikami tego rozwiązania z powodu ryzyka zanieczyszczania wentylatorów rekuperatora powietrzem z okapu. To może zmniejszać ich żywotność. Po drugie okap powinien móc działać na większej mocy niż typowy wyciąg w rekuperatorze. Takie rozwiązania jednak są wygodne i stają się powszechne w mieszkaniach, w którym stosuje się rekuperację.Wentylacja kuchni w budynku wentylowanym grawitacyjnie – teoria i praktyka
W przypadku budynków wentylowanych grawitacyjnie, wentylację w kuchni załatwiają otwory wywiewne przyłączone do pionowych przewodów wentylacji grawitacyjnej, czyli tzw. kratki wywiewne. To nimi powietrze powinno zostać – przez naturalny ruch powietrza – wywiane. Jeżeli jednak tak miałoby się stać, do kuchni musiałoby napłynąć powietrze z zewnątrz, np. przez otwarte okno lub przez nawiewniki okienne.Skąd napływa powietrze do kuchni wentylowanej grawitacyjnie
Dopływ powietrza z zewnątrz do kuchni powinien być zapewniony przez otwory w oknie, ponad oknem lub przez otwarcie okna. Dla kuchni bez okna powietrze zewnętrzne musi zostać doprowadzone z innego pomieszczenia w domu otworami w dolnych częściach drzwi – tyle norma. W praktyce wygląda to tak, że zimą nie otwiera się okien, z pewną ostrożnością przy minus 20oC podchodzi się również do otwarcia nawiewników okiennych, dlatego zima dla kuchni wentylowanych grawitacyjnie jest prawdziwym wyzwaniem. Kratki wywiewne bowiem zmieniają się w nawiewne (dochodzi do odwrócenia ciągu powietrza) i kratkami tymi nawiewa zimne powietrze z zewnątrz.